Eng: So what do you think is missing in the game, what would make it even better, what things would you want to see more of and what things you don't like? I'm asking for stuff like units, types of maps, mechanics etc. Did you ever feel lack of something during the playing?
Pol: Czego według was brakuje w grze, co uczyniłoby ją lepszą, są jakieś rzeczy których chcielibyście w niej więcej? Jakich elementów z kolei nie lubicie i według was można by było je zmienić w jakiś sposób? Pytam o rzeczy jak jednostki, typy map, mechanizmy itp. Pomyśleliście kiedyś że fajnie by było żeby jakaś rzecz znajdowała się w grze?
Ja, gdybym mógł, obniżyłbym cenę troopera/graya do 300 a cenę reapera/demona podniósł do 900. W jakiś sposób też bym ograniczył dostęp do sarge/gorremów żeby zwykłe ludziki grały większą rolę jako główna mobilna jednostka przeciwlotnicza. Sprawiłbym tez żeby miny były bardziej użyteczne przez umożliwienie dostrzeżenia ich cyborgom dopiero po kupieniu specjalnego ulepszenia, które byłoby dostępne dopiero po tym z napalmem i droższe od niego.
Siemka, po pierwsze miło widzieć, że zabawa związana z Dark Colony wciąż się nie skończyła!
Kiedyś już wypowiadałem się w związku z podobnym wpisem, ale myślę, że w przypadku ewentualnej rozbudowy DC najprostsze pomysły byłyby najlepsze. Wprowadzenie nowych, dobrze zbalansowanych jednostek oraz nowych ulepszeń odmieniłoby oblicze gry. Chętnie ujrzałbym nowy rodzaj sprzętu wykorzystywany przez Ludzi, a także oryginalne stwory dla obcych (nawet pośrednio zaczerpnięte z innych gier). Warto by się również zastanowić nad wprowadzeniem nowych latających jednostek, a także ulepszeniem już obecnych, aby mogły one zadawać większe obrażenie (np. bombardować). Możliwość transportu powietrznego również byłaby interesująca!
Typ lub typy terenu także byłyby mile widziane, szczególnie jeśli udałoby się zastąpić np. wodę-lawą, albo stworzyć głębokie rowy (nieosiągalne).
Jeśli chodzi o mankamenty DC, to chyba głównie jest to mała liczba jednostek i możliwość bardzo szybkiego rozbudowania bazy do maksimum. Do tego należy dodać fakt, iż gracz może sterować tylko jedną bazą, co ZNACZˇCO ogranicza możliwość tworzenia oryginalnych map.
(...) Zapomniałem dodać o jeszcze jednej, być może najbardziej kluczowej sprawie.
Pisałem już kiedyś, iż denerwująca w Dark Colony jest długość walki między poszczególnymi jednostkami. Zwróciłbym uwagę na strzelające się 30 sekund podstawowe jednostki np. Trooper vs Gray. Mało realistyczny jest fakt, że trzeba wpakować w łeb obcego sześć magazynków, zanim jego głowa rozpadnie się tak efektownie, jak na przerywnikach podczas kampanii.
Zmniejszenie życia większości jednostek i budynków przynajmniej o połowę uważam za dobre rozwiązanie, przy czym należy zwrócić uwagę na ewentualną poprawę sterowności jednostek, jeżeli walka miałaby stać się bardziej dynamiczna.
ozi_ns10/09/2023 00:07 spróbuj na nowo wgrać grę. Zaliczyłem plansze 3 razy każdorazowo zmieniając taktykę i żdnego błedu.
ozi_ns10/09/2023 00:05 Jedyne co wtedy ma miejsce to zmiana pory dnia. w tej misji skrypty są tylko na podstawie czasu wiec twoje działania nie mogą powodować błedu.
maranta05/09/2023 18:34 Lol... jak dropbox to zrobił XD