Autor |
Przegrywanie gry z Audio. |
Medyk87
Użytkownik
LIEUTENANT
Data rejestracji: 27.08.09 |
Dodane dnia 02-09-2009 12:02 |
|
|
Spytam się was jeszcze o jedną sprawę. Szukałem w necie ale nie znalazłem nigdzie, a może ktoś ma pomysł jak to zrobić.
Chodzi o to ze mam oryginalną grę. Chce ją przegrać do obrazu. No i tu jest problem, bo ścieżka z grą i z audio są jakby na osobnych ścieżkach i jak przegrywam re to nie kopiuje się ścieżka audio. Jak można przegrać całą zawartość płyty ??
Ma ktoś może jakiś pomysł ??
Z góry dziękuje za pomoc. |
|
Autor |
RE: Przegrywanie gry z Audio. |
maranta
Super Administrator
SQUAD
COLONEL
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 17.07.08 |
Dodane dnia 02-09-2009 14:31 |
|
|
1. Robisz normalny obraz płyty bez Audio
2. Zgrywasz audio na dysk np. Media Playerem
3. Nagrywasz Płytę "cd-audio z danymi" Nerem i gotowe.
(najpierw wybierasz muzykę, a potem wrzucasz pliki z danymi lub ładujesz obraz)
(poustawiaj dobrze piosenki) |
|
Autor |
Medyk87
Użytkownik
LIEUTENANT
Dodane dnia 02-09-2009 16:11 |
|
|
Już poradziłem sobie. W neor jest opcja żeby przegrywać mix cd i czytać sub kanały.
Dzikie za pomoc.
Edytowane przez Medyk87 dnia 02-09-2009 17:02 |
|
Autor |
qrob
Użytkownik
CAPTAIN
Miejscowość: Orle
Data rejestracji: 15.02.09 |
Dodane dnia 03-09-2009 13:49 |
|
|
PowerISO robi dokładnie to, co powinien, czyli OBRAZ PŁYTY. A zatem bez pytania zgrywa wszystko: dane, audio... to tak w ramach ciekawostki |
|
Autor |
Medyk87
Użytkownik
LIEUTENANT
Dodane dnia 03-09-2009 21:33 |
|
|
qrob napisał/a:
PowerISO robi dokładnie to, co powinien, czyli OBRAZ PŁYTY. A zatem bez pytania zgrywa wszystko: dane, audio... to tak w ramach ciekawostki
No właśnie nie. Audio w tym przypadku (oryginalna płyta Dark colony i wiele innych) znajduje się na osobnym kanale (subkanale). A Power ISO ich nie kopiuje ani nie odtwarza. Czyli nawet jak mamy płytę ze ścieżka audio to Power ISO jej wykryje. Wiem z autopsji. Taka opcje posiada tylko DAEMON Tools.
By skopiować audio i dane trzeba użyć nero lub innego programu który ma możliwość czytania subkanałów. Zaznacza się to podczas kopiowania.
No ale itak audio wtedy nie będzie szło w grze. Audio musi być na płycie która jest w fizycznym napędzie i z wirtualnego napędu nie pójdzie. Więc jedyne co da się zrobić to wypalić na płytę. Wtedy wszystko chodzi cacy.
To tak jakby ktoś miał podobny problem jak ja. |
|
Autor |
nuthriz
Użytkownik
TROOPER
Miejscowość: Toruń
Data rejestracji: 05.09.09 |
Dodane dnia 06-09-2009 10:21 |
|
|
Ja do takich rzeczy zazwyczaj używam IsoBustera albo CloneCD... I moim zdaniem z zamontowanego obrazu też może czytać muzykę podczas gry (choć musiałbym to dla pewności na którymś ze swoich przetestować...), tylko krytycznie ważne jest, by to nie był sam plik "iso", tylko miał jeszcze plik "cue" - przez który należy taki obraz montować. Bez tego pliku, albo montując obraz przez iso, nie cue, jest w praktyce tak, że muzyka niby w obrazie jest, ale jakby jej nie było.
Osobiście polecam IsoBustera, tylko z niektórymi (średnionowymi/nowszymi) zabezpieczeniami płyt miewa kłopoty (dla przykładu, przy wyciąganiu obrazu z płyty Total Annihilation napotkał sektor nie do przejścia w jej połowie - przy czym na pewno nie zależało to od jakości płyty; testowane z paroma niezależnie wypalonymi i dość-niezarysowanymi egzemplarzami).
---
Sprawdziłem, i jak najbardziej da radę słyszeć podczas gry ścieżki audio z tego samego, zamontowanego obrazu. Na początku u mnie również była muzyczna cisza, jednak po przełączeniu jednej rzeczy wszystko zaczęło grać tak, jak powinno. Konkretnie zaś:
1. prawy klik na wirtualnej stacji dysków
2. zaznaczyć na liście wirtualny napęd, o który nam chodzi
3. "właściwości"
4. zakładka "hardware" (na moim angielskim win2000)
5. "właściwości"
6. zakładka "właściwości"
7. zaznaczyć (i znów, w wersji angielskiej) "Enable digital audio CD for this CD-ROM device.".
2000 od XP się zbytnio nie różni, więc powinno być podobnie; na dalszych windach nie mam rozeznania. Aktualnie nie mam w swoim kompie "prawdziwego" napędu cd/dvd jakiegokolwiek (jest w serwisie), więc nie jestem pewien, czy wystarczy tylko włączyć tę opcję w witrualnym napędzie, czy również trzeba ją wyłączyć w normalnym, prawdziwym... Nie powinno to jednak być konieczne, skoro mogę obydwu swoim wirtualnym (z różnych programów - jeden to DaemonTools, drugi MagicDisc) włączyć tę opcję i nadal wszystko działa, jak powinno.
Edytowane przez nuthriz dnia 06-09-2009 11:01 |
|
Autor |
Medyk87
Użytkownik
LIEUTENANT
Dodane dnia 06-09-2009 19:54 |
|
|
W Viscie niestety chyba się nie da. Przynajmniej niestety u mnie nie ma takiej opcji. |
|
Autor |
qrob
Użytkownik
CAPTAIN
Miejscowość: Orle
Data rejestracji: 15.02.09 |
Dodane dnia 07-09-2009 11:13 |
|
|
Medyk87 napisał/a:
No właśnie nie. Audio w tym przypadku (oryginalna płyta Dark colony i wiele innych) znajduje się na osobnym kanale (subkanale). A Power ISO ich nie kopiuje ani nie odtwarza. Czyli nawet jak mamy płytę ze ścieżka audio to Power ISO jej wykryje. Wiem z autopsji. Taka opcje posiada tylko DAEMON Tools.
Sorki, rzeczywiscie. Jak sie ma 3 wirtualne dyski to sie zaczyna mylic, ktory co potrafi |
|
Autor |
Przelotny
Użytkownik
TROOPER
Data rejestracji: 12.11.13 |
Dodane dnia 12-11-2013 23:50 |
|
|
Przede wszystkim decyduje litera napędu Ľródłowego. ¦cieżka audio odtwarzana jest tylko z pierwszego. Kiedy zmienić literę napędu wirtualnego na poprzedzającą fizyczne, to ją odczytuje. |
|